Här hittar du sidor inom Hantverkare. Saknar du någon hantverkare? Kontakta oss med ditt förslag.
Hemsidor inom Fönster
Profonster.se – Allt om fönster och fönsterbyten.
Tips för dig som ska anlita en hantverkare
En del snickrar själva och är nöjda med det, andra väljer att anlita professionella hantverkare när det till exempel ska renoveras hemma. Som köpare av hantverkstjänster är du skyddad av konsumentköplagen vilket innebär att arbetet ska utföras på fackmannamässigt sätt. Det här innebär förstås att du väljer en seriös hantverkare och att ni kommer överens om vad som ska göras och vad det får kosta.
Ta referenser
Varje år är det tiotusentals konsumenter som framför klagomål på just hantverkstjänster. Ibland är det personer som inte har rätt utbildning som utfört jobb utan rätt behörighet vilket är allvarligt. Ta därför alltid referenser på de hantverkare du anlitar. Vad har de gjort tidigare, finns referensobjekt att titta på. Kontrollera alltid Råd och Röns ”Svarta lista” över hantverkare som varit involverade i tvister med Allmänna Reklamationsnämnden.
Kontrollera att företaget har F-skattsedel och att det inte finns några skulder hos kronofogden. För vissa jobb krävs också särskilda behörigheter, det gäller främst vid el- och arbeten med våtrum eller VVS.
Teckna skriftliga avtal
Det är väldigt viktigt att det finns ett tydligt och utförligt avtal före jobbstart. Ta in offerter från flera hantverkare och jämför, men jämför noga. Det finns lite olika kulturer, det behöver inte innebära att något är fel, men det kan bli lite svårare att jämföra en offert som inkluderar precis allt med en som bara tar med uppdraget utan eventuella resekostnader till och från arbetsplatsen. Fråga därför alltid om det tillkommer något och om moms är inräknad i priset. Om ROT-avdrag är aktuellt kan det vara bra att kontrollera även det, hur det hanteras på den kommande fakturan.
Ungefärligt eller fast pris
I avtalet ska prisuppgifter finnas med. Fast pris är bra men fungerar kanske inte alltid beroende på vilken sorts arbete det gäller. Har ungefärligt pris avtalats får det inte överstigas med mer än max 15 % om inget annat finns angivet i avtalet.
Försäkringar
Seriösa hantverksföretag har alltid försäkringar för att skydda både sig själv och kunderna om något skulle bli fel. Vad händer till exempel om företaget skulle gå i konkurs innan uppdraget är slutfört? Det kanske är extremfall, men om det ändå händer är det klokt med en färdigställandeförsäkring. Samma sak om något byggfel skulle upptäckas inom tio år, då ska det finnas en byggfelsförsäkring som i så fall följer bygget, vilket innebär att om du säljer huset så överförs en sådan försäkring till de nya ägarna.
Ansvars- och allriskförsäkring ska alla entreprenörer också ha och det gäller då för eventuella skador på verktyg, maskiner, byggmaterial och själva byggnaden samt skador för tredjeman under en tidsperiod fram till två år efter projektets avslutande.
Val av besiktningsman
När det är dags för slutbesiktning ska en besiktningsman utses och det kan kännas bekvämt att låta hantverkare själv ombesörja detta. Ibland är det dock ett misstag. Det kan vara bättre att välja en besiktningsman som är anlitad av dig som kund. Då är chanserna bättre att få skadestånd eller prisavdrag om det visar sig att något blivit fel.
Inredning
Hemsidor inom inredning:
- Pinnstol.nu – köp en pinnstol online.